Pimp and upcycle your life

Bij hippe huisvlijt vind je allerlei leuk ideeën om je interieur, kledingkast, eten, cadeautjes en wat je nog meer kunt verzinnen in je leven een persoonlijke touch te geven. Een beetje recycling en een beetje van jezelf. Ook als je zelf niet handig bent is het mogelijk om een van de voorbeelden in bezit te krijgen, je kunt dan contact met mij opnemen en in overleg bepalen we dan de prijs en maak ik het voor je.

donderdag 31 mei 2012

Schilderijen

Een schilderij plus

Vroeger was het bij ons thuis gebruikelijk om 2 naschoolse activiteiten te doen, er zaten echter wel voorwaarden aan. Zo moest er een sport bij zitten, was ik niet de grootste fan van ik heb dan ook voor verschillende vormen van dans gekozen. En is cultureels (daar koos mijn zusje dan weer voor dans want zij stond het liefst de hele dag op een sportveld). Ik daarin tegen was het meest blij met deze vorm van naschoolse vermakerij, jaren heb ik op teken/schilder les gezeten, heerlijk. Nu bleek ik later meer te hebben met het 3 demensionale, maar zo af en toe grijp ik weer naar de penselen. Maar dan wel om het interieur te verfraaien. Zo is dit schilderij ontstaan, ik zat met een lege muur in mijn maag en er mocht niet zomaar iets hangen. Dus doek van juist formaat gekocht (soms span ik zelf maar ik vind het meestal te veel gedoe), de ezel er bij gepakt en de koude wintermaanden waren weer gevuld. Het gevoel dat ik het schilderij wou laten uit stralen kreeg ik echter niet te pakken en uiteindelijk kwam ik op het idee om het niet alleen met verf te maken. De pogingen om sparkels te schilderen heb ik weer weg gehaald en heb een hoop nep strass steentjes gescoord op internet. Vervolgens met een trasparante lijm opgeplakt en daar was mijn glinsterende versiering voor aan de muur. 


Wanneer de ezel weer lonkt wil ik schilderen ook eens gaan combineren met stukjes overgebleven stof, of andere dingen die uitstekend geschikt zijn voor hergebruik.



woensdag 30 mei 2012

Leuke winkeltjes

Kdo&zo

Maandag 2e Pinksterdag zijn we weer thuis gekomen van een paar dagen Terschelling. En als ik daar ben moet ik altijd even naar een paar leuke winkeltjes. Deze keer zet ik Kdo&zo in Midsland in het Zonnetje. Het is een superschattig winkeltje, waar je kan slagen voor heerlijke hebbedingetjes , mooie meubels, leuke accessoires maar ook heel leuk kinderspeelgoed. 



Ik word altijd heel hebberig in het winkeltje. Er is alleen een nadeel ik kan nooit kiezen. Ik mag van mijzelf dan ook één dingetje uitzoeken, want anders kom ik nooit meer thuis. Er is zo veel dat ik het nooit meer mee terug krijg op de boot. Ik heb er al verschillende leuke dingen gekocht, meestal cadeautjes voor de thuisblijvers. Maar deze keer heb ik mijzelf verwend met een aantal plastic hertjes. 


Deze zien jullie binnenkort  terug in een ander project dat ik in mijn hoofd heb. Wat? dat blijft nog even een verrassing. Maar voor iedereen die een bezoek brengt aan het mooie Terschelling, bezoek naast de prachtige natuur ook eens Kdo&zo, zeker de moeite waard.


vrijdag 25 mei 2012

Lekker eten

Taarten

Mijn moeder was al een tijdje bezig met haar nieuwe hobby, taarten versieren met fondant en marsepein. Ieder feestje bij mijn ouders werd opgeleukt met een schitterend exemplaar. Dat leek mijn zusjes en mij ook wel wat om eens te doen. Mijn moeder heeft toen geregeld dat degene bij wie zij een workshop had gedaan er ook een bij haar thuis kwam geven. Zie hier onze resultaten. 

 Mijn Taart

De taart van mijn Middelste zusje Judith

 De taart van mijn jongste zusje Esther

Ik vind het erg leuk om te doen. Het is een wat prijzige hobby, niet alleen omdat de vormpjes redelijk aan de prijs zijn. Maar vooral omdat ik niet kan kiezen en ze dus allemaal wil hebben. En ik moet nog even kijken hoe ik goed een taart zonder gluten kan bakken. Ik mag het wel eten maar ik merk dat mijn buik het een stuk prettiger vind als ik het niet doe.  Maar voor nu even het resultaat van mijn taart en die van mijn zusjes. Uiterst goed geslaagd, al zeg ik het zelf.


woensdag 23 mei 2012

Tuin en balkon

Pallet-tuintje

Al rondsnuffelend op internet kwam ik een heel leuk idee tegen voor een balkon of kleine tuin. Het maken van een minituintje dat je tegen een muur kan zetten zodat je niet horizontaal maar verticaal een heleboel fleurige bloemetjes in je buurt kan hebben. Nou hebben wij geen tuin maar wel een redelijk groot balkon. Helaas zitten we wel tegen de muur van de badkamer aan te kijken. Het leek mij dan ook erg leuk om het idee uit te voeren.

Wat heb je nodig: heel veel zakken potgrond, een groot stuk stevig plastic (ik heb dat spul dat je kan gebruiken en je balkon mee af te schermen genomen, maar van dat dikke bouwplastic is ook een hele goede optie) bodembedekkers in de kleuren die je leuk vind, en een pallet en plankjes die net zo breed zijn als de pallet diep is, en zo lang dat ze tussen de pallet in passen, spijkers.



Ik ben begonnen om de pallet toch eerst maar even een laag beits te geven, hopelijk gaat die dan langer dan een zomer mee. 

Vervolgens hebben we met een tacker het zeil vastgezet zodat de zijkanten, achterkant en een lange kant dicht zijn. Toen ben ik de pallet gaan vullen met potgrond, helaas werkte dat helemaal niet. Ik weet niet hoe degene die de beschrijving op internet heeft gezet het voor elkaar heeft gekregen. Maar bij mij kwam alle aarde er weer uitzetten toen ik de pallet op zijn kant zetten. Ik heb dus van wat afvalhout dat we nog hadden staan plankjes gezaagd en deze onder de openingen van de pallet gespijkerd.

Daarna heb ik de pallet op zijn kant gezet en in de bakken die waren ontstaan potgrond gedaan. De plantjes er in geplant, en nu maar wachten tot dat ze lekker gaan groeien. Het balkon aan de achterkant wordt nu toch wel heel erg fleurig. Volgende balkonproject: het bankje dat op het balkon staat voorzien van een lekkere kleur en een fijn kussen. Ik houd jullie op de hoogte. 

Het eind resultaat, nu maar hopen dat ie meerdere zomers mee gaat.


zondag 20 mei 2012

Ff tussendoor


Een jaar geregistreerd partnerschap

Gisteren was het een jaar geleden dat mijn man en zijn "getrouwd", nou ja getrouwd wij hadden voor een geregistreerd partnerschap gekozen. Niet echt Pimp werk maar vond het toch leuk om even te melden. En we hebben eindelijk een hoop van de cadeaubonnen uit gegeven. En 1 daarvan is gebruikt om het balkon te Pimpen. Dus toch een klein beetje een Pimp blog.



 En een foto-tje van vorig jaar

Cadeautjes

Dit vonden de Kipper er van!

Stom stom stom, kippen kunnen niet lezen ;-)
Mevrouw de Vries en Calimero pikten gelijk naar de plant, we hebben ze het nog proberen uit te legen, maar besloten de paprika toch maar wat hoger weg te zetten. Cadeautje viel wel in de smaak zeg maar.


vrijdag 18 mei 2012

Cadeautjes

Mevrouw de Vries

Vandaag zijn we uitgenodigd bij mijn oom en tante. En dan breng je natuurlijk iets leuks mee. In deze tijd van het jaar vind ik het altijd leuk om iets voor in de tuin te geven. Maar bij mijn tante zit ik dan met een probleem. Ze hebben 2 kippen: Calimero en Mevrouw de Vries. En die beesten eten alles wat los en vast zit. Dus ook de planten die je in de tuin zet. Ze hebben ook een voortuin. Daar kan het ook in staan, dus hebben we een leuke paprikaplant gekocht. Om toch een knipoog te geven naar die gekke beesten heb ik een bloempot beschilderd met de tekst: Dit is geen Kippenvoer!!! Mevrouw de Vries.


Wat heb je nodig voor het schilderen van een bloempot. Aangezien het een last minute project was heb ik de pot gespoten met een spuitbus. Vervolgens heb ik de tekst en het plaatje dat ik er op wilde uitgeprint. En met carbonpapier overgetrokken op de pot en ingeschilderd. Heel simpel, niet al te veel werk en toch persoonlijk.





donderdag 17 mei 2012

Meubels

Nachtkastjes

Onze nieuwe slaapkamer is echt een stuk groter dan die van ons oude huis, en dat bleek. Het bed is nu wel erg klein (140x200) en de nachtkastjes vielen ook in het niet. Het bed is nog niet vervangen (word aan gewerkt) maar het eerste project was dus nieuwe nachtkastjes zoeken. Het scheelde dat ik wist wat ik wilde, ouderwetste buikkastjes. dus de zoektocht op marktplaats kon beginnen. Dit viel nog niet mee. Heel veel mensen zien nl. de schoonheid van die kastjes in, en de verkopers van die kastjes weten dat. Het werd dus een zoektocht naar 2 goedkope exemplaren. De eerste had ik vrij snel gevonden wat beschadigd, maar niets dat niet te fixen was. Nu was het zaak de kleuren te bepalen en een leuk behangetje uit zoeken. Het beplakken van de laden met behang werd de grote uitdaging van dit project. Tenminste als je het patroon wil laten door lopen.


Hoe heb ik dit aangepakt: Ten eerste heb ik de ondergrond goed geschuurd en vet vrij gemaakt. Vervolgens kwam ik er achter dat het behang te smal was (verdorie ik moet het dus ook nog aansluitend gaan plakken) ik heb er voor gekozen om de naad precies in het midden te laten lopen zo hoefde ik maar 2 banen aan elkaar te plakken. Ik heb in baan iets lager dan dat de 3 laden zijn af gesneden en een lijn op het midden van de laatjes getrokken daarna heb ik het behang in gesmeerd met de meest strekt behanglijm en deze ook aangemaakt op de sterkste concentratie (staat op het pakje hoe je dit moet doen). Ook de laden heb ik in gesmeerd met de lijm. En toen kwam het precisiewerk omdat ik het patroon wou laten doorlopen. Ik heb de laadjes in het kastje gedaan en ben begonnen om de eerste baan vast te maken op het bovenste laadje. Met een stevige kwast ben ik vervolgens van boven naar beneden de baan gaan bevestigen op het laadje. Wel wat lastig want de laatjes lopen van bol naar hol. De kwast zorgt er trouwens voor dat er geen luchtbellen ontstaan en dat het behang dus zonder bobbels op de laadjes terechtkomt (en het behang niet beschadigt). Nu komt het lastige stuk, de overgang van laadje 1 naar laadje 2. Ik ben gewoon doorgegaan met de kwast op laadje 2. Toen deze voor de helft was bevestigd, heb ik met een scherp mesje de baan precies tussen de 2 laadjes door gesneden. Op deze manier heb je bij beide laadjes nog een klein randje dat je naar binnen kan slaan waardoor je een mooie afwerking krijgt. Voor laadje 3 gold natuurlijk dezelfde handeling. Toen de zijkanten. Naar binnen slaan was geen optie omdat de laden rondlopen. Daarom heb ik eerst met een potlood de precieze lijn getrokken langs de rand van het laadje. Vervolgens het behang weer een stukje losgehaald en met een goede schaar langs de rand geknipt. Het is een secuur werkje, maar wel te doen. 


Toen de andere kant. Eerst zoeken op de rol behang naar een goede aansluiting van het patroon en de beide delen heel netjes tegen elkaar aan schuiven en op dezelfde manier met kwast en lijm bevestigen als de eerste baan. De laadjes zijn nu voorzien van een leuk motief. Om te zorgen dat het behang niet vies wordt in de loop van de tijd, heb ik het af gelakt met blanke lak zodat de heel soms aanwezige huisvrouw in mij de boel ook goed kan afstoffen. Het behandelen van de rest van het kastje na mijn behangavontuur was verder een eitje. Gronden, licht opschuren en 2 lagen hoogglans er overheen. Omdat ik voor grijs en blauw had gekozen, vond ik de bronskleurige greepjes niet zo mooi. Maar ik vond het ook geen optie om er heel moderne greepjes op te zetten. Ik heb dus de oude greepjes met een spuitbus zilveren verf behandeld, waardoor het nu een mooi geheel is geworden. Het duurde vervolgens even voor ik kastje 2 had gevonden, maar uit eindelijk is dat gelukt. Ze zijn iets verschillend van formaat, maar zo gescheiden door een bed valt dat eigenlijk helemaal niet op. We zijn in ieder geval erg blij met de verbetering naast ons bed. Nu de rest van de kamer nog.






woensdag 16 mei 2012

Werk aan de winkel

Mooie ornamenten

Jaaaaaaa ze zijn binnen! Ik had jullie al verteld over de IKEA hack site. Nou had ik daar een idee op gezien om de Pax-kast een compleet nieuw uiterlijk te geven. En dat is bij ons ook wel nodig. IKEA is geweldig maar er kleven ook wat nadelen aan de Zweden. Toen ik negen jaar gelden naar mijn kleine flatje aan de Bierkade trok, had ik kasten nodig. De huizen waar ik tot dan toe had gewoond kwamen met een kast of er zat een kast in het huis gebouwd. De Bierkade is nieuwbouw uit de jaren tachtig, en toen deed men niet meer aan inbouwkasten. Dus ik een kast uitzoeken met mooie zilverkleurige deuren. Toen mijn man 6 jaar later bij mij kwam wonen bleek de kast te klein en dachten wij het is IKEA, dus we halen er gewoon een deel bij. Dat extra deel was geen probleem, maar ja de deuren waren inmiddels uit de collectie. Wat nu? We besloten om dan maar de simpelste deuren aan te schaffen en later te kijken wat we er mee gingen doen. Nu we inmiddels een belachelijk grote slaapkamer hebben in ons nieuwe huis, hebben we nog maar een deel gekocht. Handig: de logeerspullen, beddengoed en alle schoenen passen er nu ook in. Helaas: nu had IKEA weer niet de handgrepen. Damm, die wisseling van collectie. Onze kast heeft dus 2 verschillende deursoorten en 3 verschillende soorten grepen. De opbergcapaciteit is geweldig, maar het is ook een beetje een bij elkaar geraapt zooitje. Dus pimpen die handel. En we kunnen nu aan de slag. “Nieuwe” handgrepen gescoord op marktplaats, primer (de kast is gelamineerd en daar kun je niet zomaar over heen schilderen), de verf en sinds gisteren dus ook de versiering. Prachtige ornament, gemaakt van hout. Ik ben er helemaal dol op, en de prijs die viel ook erg mee. Incl. verzendkosten iets meer dan 4 euro per stuk. Handig toch, dat snuffelen op internet. In een later blog het eindresultaat. Kan even duren want door het geklooi met de gezondheid heb ik er wel wat hulp van mijn man bij nodig, maar ik weet niet wanneer die tijd heeft.


En mooi dat ze zijn.

dinsdag 15 mei 2012

Schilderijen

Een Schilderij

Al jaren hangt ie in de woonkamer, en toen er even geen plek was heeft hij bij mijn ouders gelogeerd: mijn favoriete schilderij dat ik ooit heb gemaakt. Ik vind hem zelf erg mooi, maar het meest gaat hij aan mijn hart om wat het maken er van voor mij heeft betekend. 11 jaar geleden ben ik behoorlijk ziek geworden met als gevolg kilo’s Prednison in de loop van de jaren en heel veel thuis zitten. In het begin dat ik dat spul slikte lag ik hele nachten wakker. Het deed iets met mijn vermogen om in slaap te komen, met piekeren als gevolg. Om daar van af te zijn ben ik in de nachtelijke uren gaan schilderen en het eerste werk was dit schilderij. Het idee kwam in mijn gedachten op de avond dat ik via de eerste hulp werd opgenomen, en het bleef maar hangen in mijn hoofd. Uiteindelijk heeft het flink wat nachten gekost maar dit schilderij is het bewijs dat wat er ook gebeurt ik altijd creatief kan zijn. En ik vind hem gewoon nog steeds supermooi en prettig om naar te kijken. Stiekem zou ik  ooit nog wel eens een vloerkleed met dat motief willen laten maken. Lijkt mij zo gaaf; wie weet??



maandag 14 mei 2012

Nieuwe slachtoffers

Rommelmarkt

Ieder jaar kijk ik uit naar koninginnedag. Was het vroeger vanwege de nach(t) ervoor in Den Haag: de laatste tien jaar vanwege de rommelmarkt. Dit jaar stond ik helaas weer voor de uitdaging om door de drukte heen te bewegen in de rolstoel. Het maakt het struinen een stuk moeilijker,  en menig enkel van de medesnuffelaars is dan ook weer bezeerd. Wat ik ook een nadeel vind worden is dat mensen wel erg veel beginnen te vragen voor wat in veel gevallen troep. Vorig jaar waren we op Terschelling en daar lagen de prijzen beduidend lager dan hier in Den Haag (volgend jaar maar weer logeren bij mijn schoonouders en een keer met de auto naar mijn favoriete eiland). Maar dit jaar was het dus De Fred in Den Haag die we aandeden. Ik had gewild dat ik het lopend had kunnen doen want het is me niet gelukt om veel te scoren. Mijn man raakte geïrriteerd door de drukte en ik lichtelijk claustrofobisch van het staren naar de veelal onsmakelijke billen waar ik tussen geklemd zat. Uiteindelijk zijn we thuisgekomen met een klein tafeltje en stoeltje. Daar kunnen de kindjes die op bezoek komen aan knutselen zonder dat onze eettafel onder de lijm en verf komt te zitten. Een paar lampenkapjes (ik heb nog een berg leuke kantjes die vast wel hun weg weten te vinden op de kapjes) en een klokje voor op de schouw. 


Deze is al leuk genoeg van zichzelf, dus ik blijf ervan af en inmiddels staat hij ook te pronken op de schouw. Er moeten alleen nog een paar batterijen in, want het is nu de hele dag de zelfde tijd. Inmiddels is het kleine tafeltje geschuurd, geplamuurd, van en laag grondverf voorzien en zit de eerste laag verf erop.  Als het weer mooi weer is ga ik weer verder want het huis is net schoon na de laatste verbouwing. Ik kan even geen stof meer zien. Blijf kijken want binnenkort zal ik hier het eindresultaat laten zien.

zondag 13 mei 2012

Ideeën

Ikea-hackers

Ik heb van mijzelf altijd al een hoop ideeën, maar ik vind het ook heerlijk om woonbladen, tv-programma’s en blogs op internet te bekijken om te zien hoe andere het aanpakken en een beetje op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technieken. Zo kwam ik na een middagje de zoekfunctie van Google overbelasten o.a. uit op deze site 
http://www.ikeahackers.net/. Hier vind je ideeën van mensen van over de hele wereld. En wel gecreëerd met IKEA-spulletjes. In ons huis is zoals waarschijnlijk bij een groot deel van de mensen wel het een en ander te vinden van het Zweedse woonwarenhuis. Niet zo gek: het zijn vaak handige leuk geprijsde spullen. Het jammere is alleen dat omdat iedereen er wel een aantal keer is zijn leven komt, je de kans loop de kast die jij hebt vervolgens ook tegen te komen bij de buren, je vrienden of welk willekeurig huis je ook binnenstapt. Om je toch een beetje te onderscheiden van de rest, en wel gebruik te kunnen maken van de heerlijke handigheidjes van de Zweden, is daar dus http://www.ikeahackers.net/. Ik kan er uren op rondkijken. Verbaasd staan van de vernuftigheid van anderen en ondertussen draaien de creabea-raderen in mijn hoofd. Zelf heb ik nog geen goede hack om hier te posten, er staan nog te veel kringloopslachtoffers in de werkkamer te wachten op een pimp, maar reken er maar op dat de Pax, Lack of Billy binnenkort zeker onderhanden zullen worden genomen. Dus ik houd jullie op de hoogte.



zaterdag 12 mei 2012

Meubels

Hocker


Al heel lang was ik op zoek naar een bank met hocker erbij, of een met een chaselonge eraan vast. Helaas: die dingen zijn best duur, en in de prijsklasse waarin we er wel een zouden kunnen kopen, kon ik niks vinden wat naar onze zin was.  Ik had mijn oog laten vallen op de banken van Innovation Living. Geweldige banken die ook nog eens in een handomdraai een logeerplek kunnen worden, maar ja ook niet binnen het budget. Heel toevallig kwam ik er twee tegen op marktplaats de Splitback en de Wing. Ik zocht namelijk een goede bank voor op het kantoor van mijn man. De Splitback was nog in zeer goede conditie, maar de Wing had een aantal aanvaringen gehad met de katten van de eigenaars. In eerste instantie wilden we dan ook alleen de Splitback hebben, maar toen de verkoper zei dat we de Wing er voor 25 euro bij mochten hebben, heeft mijn man ze allebei maar in de boedelbak gezet (hij dacht mijn lieve vrouw kan daar vast wat mee). Het plan is dan ook om te kijken of we er een hoes voor kunnen bestellen, zie er nl. best tegenop om hem helemaal zelf te bekleden. Maar mocht het niet lukken met de hoes, dan begin ik er misschien wel eens aan. Het probleem was alleen: er zit geen hocker bij of een chaselong aan vast. Voor dit probleem kwam gelukkig al snel een oplossing. Mijn lieve vriendinnetje trok nl. bij haar liefde in en ja hij had al een bank. Zij deed haar bank met hocker dan ook weg. De bank vond zijn weg via marktplaats en ik kreeg de hocker. En wat bleek: de hoogte van de hocker en de bank waren nagenoeg gelijk. Met de kleur was op zich niks mis; hij paste alleen niet bij de kleuren die ik van plan was te gebruiken in de woonkamer. En dus zat er niks anders op dan hem te bekleden. Mijn man en ik trokken naar de markt en daar kwamen we een hele mooie stof tegen die speciaal voor het stofferen van meubels was. Fijn, want op de markt liggen de prijzen toch een stuk lager. Thuis ben ik vervolgens eerst de hele hocker gaan ontdoen van zijn oude jas. 
Heel voorzichtig want ik wilde de oude delen gaan gebruiken als patroon voor de nieuwe outfit. 




De tacker bleek weer het perfecte hulpmiddel te zijn. Waar je wel op moet letten als je iets gaat bekleden met de tacker is dat je niet een hele kant vast zet, maar begint in het midden van de ene kant en daarna het midden van de overkant. Vervolgens doe je de zijkant en weer de tegenovergestelde kant en op dezelfde manier de rest van de hocker (stoelzitting of waar dan ook je stof omheen wil spannen. De hoes van het kussen dat op de hocker ligt heb ik eerst aan elkaar gestikt met de naaimachine en een lange kant open gelaten daarna kwam het k…. Klusje. Met de hand dichtmaken met hele kleine steekjes.


Ik kwam erachter dat het wel het fijnst werkt als je het kussen eerst dichtmaakt met spelden. Op die manier krijg je geen kreukels, en spant de stof mooi om het kussen heen. Ik ben zeer content met het resultaat. In een later blog laat ik jullie het resultaat zien van twee stoeltjes die ik met de zelfde stof heb bekleed. En ook al is de bank nu nog zwart (ooit wil ik hem in het beige): het staat toch al leuk bij elkaar.