Pimp and upcycle your life

Bij hippe huisvlijt vind je allerlei leuk ideeën om je interieur, kledingkast, eten, cadeautjes en wat je nog meer kunt verzinnen in je leven een persoonlijke touch te geven. Een beetje recycling en een beetje van jezelf. Ook als je zelf niet handig bent is het mogelijk om een van de voorbeelden in bezit te krijgen, je kunt dan contact met mij opnemen en in overleg bepalen we dan de prijs en maak ik het voor je.

zondag 28 oktober 2012

Gebruiksvoorwerpen

Illy blikken

Wij drinken niet veel koffie maar als we het dan toch drinken dan wel een goeie bak. Een tijd lang hadden we een espresso apparaat, maar dat gaf zo veel troep. En aangezien we allebei niet van die enorme poetsers zijn plakte de koffie soms overal aan. Toen het apparaat het begaf hebben we voor ons trouwen van alle vrienden een Illy apparaat gekregen. Geheel tegen mijn pricipes is het er een met van die wegwerpcups maar Ooo wat ben ik er blij mee. Lekkere koffie en, geen troep. Mocht iemand weten waar ik hervulbare cups kan krijgen laat het mij weten dan ben ik ook weer wat beter voor het milieu, maar dat even terzijde. De cups worden geleverd in blikken, zoals alle koffie van Illy. Na een jaar deze koffie te hebben gedronken, hadden we een hoop lege blikken. En toen werd toch het milieu/werp niet alles weg mannetje in mijn hoofd wakker. 


Tot dat wij weer eens bij mijn oom en tante (die van mevrouw de vries) waren. Bracht mijn nichtje Janniek mij op een idee. Bij haar thuis drinken ze nl ook de Illy koffie en Janniek had verschillende blikken beplakt met het Pip behang dat ze op haar kamer heeft. Zij had hiervoor de blikken met rood deksel gebruikt. Ik heb het idee iets verder uit gewerkt. Soms past de kleur van de deksel nl goed bij je behang maar soms ook niet. Vandaar dat ik voor de blikken die behang hebben dat niet bij de standaard Illy kleuren past. De oude vertrouwde spuitbus gebruikt, zoals bij het blik met het Lief! behang.

Met dank aan Janniek

Zie hier een paar voorbeelden. Het is de bedoeling dat alle blikken die wij inmiddels hebben gebruikt voor schroefjes, moertjes en bouwtjes een leuk behangetje krijgen zodat het er wat leuker uit ziet in de werkkamer.

zaterdag 27 oktober 2012

Lekker eten


Kruisbessenjam in leuke potten

Van de zomer had ik heel veel kruisbessen mee gekregen van de boerderij van mijn schoonmoeder. Op het moment zelf had ik geen tijd en jam potten om ze direct te verwerken. Vandaar dat ik ze had schoongemaakt en ik de vriezer heb gelegd. Uiteindelijk kwam het er op een rustige zondag middag van dat ik er jam van kon maken. Het recept is niet heel bijzonder, gewoon de gebruiksaanwijzingen op het pak geleisuiker volgen. Houd je van zout dan neem je de gewone geleisuiker wil je ze iets minder zoet, zoals ik. Dan neem je de geleisuiker speciaal. Wil je nog minder zoet, zoals mijn schoonmoeder. Dan maak je je jam met Marmelo en voeg je de hoeveelheid suiker die je wilt zelf toe. Na het maken van de jam was het tijd om aan het creatieve deel te beginnen zodat ik een paar potjes kon schenken aan de familie en vrienden waar we de afgelopen tijd mee hadden afgesproken. Een zelf gemaakt presentje vind ik zelf veel leuker om mee te nemen dan de eeuwige fles wijn of het bloemetje. De combi met de plastiek beestjes heb ik er dus maar weer eens bij gepakt. Nu eens in wat stoerdere kleuren aan gezien niet iedereen zo dol is op rose en paars als ik. Om te zorgen dat de verf niet op de glazen pot zelf komt pak ik hem voor het spuiten in met schilders tape. Als de deksel voorzien is van een goede laag peuter ik het er weer af.

donderdag 25 oktober 2012

Haaksels en breisels


Kussen met detail van postzak

Haken blijkt een heerlijke bezigheid zo aan het einde van de dag als je een beetje onderuit gezakt op de bank zit, en er niet echt iets leuks op tv is. Vooral de simpele steek die mijn moeder mij heeft geleerd. Ik was weer aan een lampje begonnen zonder er echt over na te denken wat het eind resultaat ging worden. Tot dat ik bij het maken van een ander kussen mijn oog viel op de haken die er aan de postzakken zitten. Dat gedeelte gebruik ik niet voor het maken van de achterkant van de kussens maar ik vind het wel een leuk detail. Vandaar dat ik een half lapje heb gehaakt en de andere helft van de boven kant van de postzak heb gemaakt. Dat noem ik nog eens gebruik maken van restafval. 
woensdag 24 oktober 2012

Feesten

Halloween

Wij wonen in een winkelstraat in Den Haag, en schuin onder ons is een verkleedkleding/feestartiekelen winkel. Toen wij hier vorig jaar voor het eerst rond halloween woonde konden we soms de deur niet eens uit komen omdat er bergen fietsen voor de duur stonden geparkeerd. Het leek mij dit jaar dan ook leuk om mee te doen aan de feest vreugde. Nou is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een pompoen uit te holen en die op de stoep te zetten. Het is en blijft een winkelstraat en er ontbreekt dus een voortuin. Maar een krans op de voordeur geef ik toch de kans. Het is koekie-monster geworden. Ik hoop dat ze hem laten hangen. Wat heb je er voor nodig.

Ik heb een basis krans genomen, een blauwe boa, 2 pingpong ballen, een kartonnen doos, lijm, zwarte stift, tacker, zwarte verf, bruine verf en hagelslag.

De kans heb ik bekleed met de boa en vast gezet met de tacker. vervolgens heb ik zwarte stippen getekend op de pingpong ballen. en deze op de krans vast gelijmd. Aan de achterkant van de krans heb ik een stuk karton vast geniet en dat heb ik zwart geverfd. Ook heb ik een kleinere cirkel uit het karton geknipt en deze bruin geverfd met verf waar ik hagelslag door heen had gemengd zodat je een chocoladechip koekie krijgt. De cirkel een klein stukje dubbel vouwen en vast nieten of lijmen aan de zwarte binnen kant van zijn mond. Draad voor het ophangen aan de krans en klaar is de versiering. Ik heb bij de winkel naast ons nog een bordje met Happy halloween gehaald en de feests vreugde kan beginnen. Tenminste als iedereen zo netjes is om hem te laten hangen.

Als deze blijft hangen word de krans over een paar weken een kerst krans. Word ie gejat dat helaas geen versieringen meer op de voordeur.

vrijdag 19 oktober 2012

Lekker eten

Chocolade frambozen kwarktaart

Ik ben gek op kwarktaart en wat zo fijn is je kan het zo moeilijk (en dus ook makkelijk maken) als je zelf wilt. Meestal kies ik voor de makkelijke manier en koop ik in de supermarkt een pak kwarktaart naturel. Heel soms ga ik zelf aan de slag met suiker en gelantine maar ik vind het pak wel zo handig. Wat ik wel leuk en lekker vind om te doen is er zelf wat smaak aan toetevoegen. Dus bijdezen een tip om een super lekker maar snelle taart te maken. Je koopt naast de kwark en slagroom die je volgens het pak moet hebben ook nog 4 repen witte chocolade (ik heb altijd het huismerk van de Albert) en een bakje frambozen. Voordat ik aan het kwark mengsel begin smelt ik eerst de chocolade en voeg ik de helft van de slagroom er bij. Roer alles goed door zodat er een glad mengsel ontstaat. Terwijl ik chocolade wat laat afkoelen meng ik het kwarktaart mengsel uit het zakje door elkaar zoals beschreven. Dan voeg ik het chocolade mengsel, de rest van de slagroom en kwark toe. Dit alles goed mengen en als laatste de frambozen erbij. En in de vorm die je hebt uit gekozen gieten. ik heb hier trouwens niks over de bodem gezegd, dat komt omdat ik die nooit maakt. Vroeger niet omdat ik die koekkruimelbodems niet te eten vind. En sinds kort blijkt dat ik de gluten maar beter kan laten staan eet ik het helemaal niet meer. Maar mochten jullie het wel met een bodem willen maken dan kan je natuurlijk gewoon de beschrijving op het pak volgen.

De vorm is trouwens van de ikea, omdat ik geen bodem maak voor de taart kan ik altijd de leukste silicone vormen gebruiken (met wat gepruts kan je de bodem er altijd later op "leggen" het keren is alleen wat lastig). Bij deze vorm heb ik de kuiltjes gevuld met wat rode limonade voor de versiering.

Eetsmakkelijk.

woensdag 17 oktober 2012

Haaksels en breisels


Vierkantjes

Na het kussen met de haaksteek die mijn moeder mij had geleerd ben ik eens een andere gaan proberen. Deze steek stond in een van de boekjes die ik van haar had gekregen. Het zijn eigenlijk allemaal kleine vierkantjes naast elkaar. Het leuke aan deze steek vind ik dat je er zo goed door heen kan kijken. En de stof die je er achter stikt dus ook van belang is voor het uiterlijk van het kussen.  De achterkant heb ik weer gemaakt van een oude postzak zo heb ik straks allemaal verschillende kussens maar passen ze toch goed bij elkaar.  

Het kussen 

Close-up van de steek

zaterdag 13 oktober 2012

Workshops


Glass fusion

Van mijn man heb ik dit jaar een workshop glass fusion gekregen voor mijn verjaardag. Een paar weken geleden was het dan zover. Inmiddels had ik ook mijn moeder en twee van mijn beste vriendinnen zover gekregen met mij mee te gaan, dus het beloofde een gezellige avond te worden. Helaas raakte mijn vriendin Daniela geblesseerd, dus ging ik samen met mijn moeder en Jacqueline. We begonnen de avond met uitleg over de basis-snijtechniek en gingen zo stapje voor stapje steeds iets verder.En uiteindelijk  was het tijd om te beginnen aan ons definitieve object. We konden kiezen uit verschillende basisvormen. Jack en ik hebben gekozen voor een langwerpige schaal. Het leek mij een ideaal formaat om bijvoorbeeld sushi op te serveren, en laat ik dat nou net heel leuk vinden om te maken (en te eten). Maar volgens mij doet ie het ook leuk als cakeschaal of om een rijtje kaarsen op te presenteren. Mijn moeder koos voor een mooi vierkant model. Vervolgens was het zaak om een ontwerp te bedenken, en toen het lastige deel, de uitvoering. Het is nog best lastig om vierkantjes te snijden van glas, zeker om ze allemaal gelijk te krijgen. Met die poging ben ik dan ook heel snel gestopt. En ik ben vierkantjes uit de losse pols gaan snijden. Voor het sparkelende effect heb ik verder ook nog gebruik gemaakt van glasschilfers.

Hier onder staan de foto's van de schalen voordat ze de oven in gingen.


Ontwerp van mijn moeder  

Ontwerp van Jacqueline 

Mijn ontwerp

Helaas moesten we onze schalen achterlaten in het atelier omdat ze nog twee keer de oven in moesten. Eerst om samen te smelten en daarna 24 uur af te laten koelen; daarna om ze met behulp van een mal hun uiteindelijke vorm te kunnen geven.

Mochten mensen zich nu afvragen waar je deze leuke workshop kan doen op http://www.au3-art.nl/ vind je alle informatie. Voor nu de foto’s van onze creaties.

Mooi zijn ze geworden, vinden jullie niet?

vrijdag 12 oktober 2012

Cadeautjes


Mijlpalen

Een tijdje geleden hadden wij een hoop mijlpaal verjaardagen, vier mensen die wij kennen gaven gezamenlijk een groot feest omdat zij 40 werden en een compagnon van mijn man haalde de heugelijke leeftijd van 50. Met al dat lekkers in onze kast leek het mij leuk om kleine persoonlijke cadeau pakketjes samen te stellen. Vandaar dat ik het geslaagde bloempoten concept er bij heb gepakt en 5 bloempotten heb voorzien van de behaalde leeftijd. De veertigers waren mijn pakkie-aan ik heb gekozen voor een gezellig paars bloemetje. Mijn man vond het leuker om zijn compagnon te verblijden met een paprika plant. De zelf gemaakte jam en ketchup er bij en inpakken in cellofaan en de cadeaupakketjes waren klaar voor de jarigen.

De bloempotten 


Het pakketje voor de 40-gers

Het pakketjes voor de 50 jarige